Обговорити проєкт
No items found.
2.10.2024

Унікальний бренд підвищує впізнаваність та стимулює клієнтів до покупки

Як створити унікальний бренд, відбудуватися від конкурентів, підкреслити спільні з аудиторією цінності та створити емоційний зв’язок, щоб збільшити продажі та лояльність клієнтів.

Як створити унікальний бренд: від концепції до візуальної ідентичності

Про брендинг говорять так часто, що, здається, не залишилося бізнесу, який би не розумів його важливості. Але ні. Багато підприємців досі уявляють, що бренд — це логотип і фірмовий колір. І втрачають один із найважливіших ресурсів — впізнаваність.

За результатами дослідження українського digital у 2024 від newage 17,9 млн українців — інтернет-юзери. І за увагу цих людей доведеться добряче поборотися з конкурентами. Що допоможе створити бренд, який стане частиною життя клієнтів? Як викликати довіру, запам’ятатися, щоб до вас поверталися? На ці питання відповідає креативна команда фахівців RGB IDEA GROUP. Але спочатку розберімось, що таке бренд.

Що таке бренд?

Візуальні атрибути бренду — логотип, колір, шрифт — важливі. Але, як і в стосунках, зовнішність — не головне.

Щоб відносини з клієнтом не обмежилися знайомством та одним бокалом у п’ятницю ввечері, особистий бренд має викликати почуття, показати своє ставлення до користувача, продемонструвати спільні цінності, дати обіцянку, довести свою особливість. І зробити це непомітно, зі смаком. Адже ніхто не читає резюме на першому побаченні, чи не так?

Роль ідентичності бренду

Наскільки важливі айдентика та брендинг показує дослідження Gradus Research «Споживчі тренди» 2024. За їх статистикою 62 % респондентів звертають особливу увагу на бренд під час здійснення покупок, і чим більше вибір, тим прискіпливіше ставлення.

Які переваги дає бізнесу сильний бренд:

  • утворює метч із клієнтами, що впливає на їх вибір
  • демонструє цінності, до яких хочеться доєднатися
  • підвищує впізнаваність бренду

Елементи сучасного брендингу

Брендинг — це об’ємний стратегічний процес, адже ми створюємо не візитки та стакани, а цілі Бренд-Всесвіти. А керувати Всесвітом — серйозна задача. В нашій галактиці поєднуються вербальний і візуальний брендінг та сяють емоції, які відчуває людина, що бачить айдентику або чує назву. Що ще? Визначення мети, позиціювання та стратегія просування бренду. 

Роботи багато. Тому, перш ніж почати зворотній відлік, подивімось, над чим вам доведеться попрацювати.

Філософія бренду, його місія та цінності. 

Це серцебиття вашого проєкту. Ми в RGB IDEA GROUP починаємо з глибоких сенсів. Цінності сучасних брендів — прийняття себе, піклування про ментальне здоров’я, захист природи, відродження культурного коду — близькі людям, до них хочеться доєднатися і підтримати.

Вербальний брендінг

  • Неймінг — це знайомство. Знаєте цю незручну ситуацію, коли людина називає своє ім’я, а ви не розчули? Або через секунду забули. Хай із вашими клієнтами такого не станеться ніколи, а назва бренду буде зрозумілою, легко читається і запам’ятовується.
  • Слоган. Короткий влучний вислів, що познайомить із вами без зайвих символів та пробілів.
  • Голос бренду має значення і багато що може розповісти про характер та настрій проєкту, про ставлення до клієнтів та корпоративну культуру. Сучасні тренди створення фірмового стилю бренду давно не обмежуються візуалом.

Візуальний брендінг

  • Айдентика бренду та повний комплект візуальних деталей: логотип, шрифти, колірна палітра, графічні елементи, ілюстрації.  
  • Контент, що працює на формування стилю та на сильний особистий бренд.

  • «Обличчя» — засновник або представник компанії, чи вигаданий персонаж. Люди люблять людей, але ще більше вони люблять котиків.

Покроковий порядок створення бренду

З теорією все ясно і ви, мабуть, зачекалися, коли ми вже розповімо, як створити свій власний бренд. Хороша новина: зараз.

Чіткі цілі

Зрозуміла мета визначить напрям розвитку бізнесу й дасть можливість для подальшого аналізу. Тому пропишіть свої фінансові цілі та загальну місію. Це допоможе зрозуміти, на якому ринку ви працюєте та з ким саме конкуруєте.

Маркетинговий аналіз

Проаналізуйте 4 основні сфери:

  • свій продукт
  • ринок та його тенденції
  • конкурентів
  • цільову аудиторію

Формування бренду

Опишіть цінності й позиціювання бренду. Визначте, які емоції хочете викликати в клієнтів, із чим асоціюватися, які функції бренду для вас у пріоритеті. Зосередьтеся на справжніх потребах та болях, які закриває продукт.

Ідентифікація бренду

Нарешті, можна перейти до видимої і найцікавішої частини й зайнятися неймінгом, слоганом, голосом. На цьому етапі створюється айдентика продукту бренду. Ваш проєкт починає «говорити» про себе та відрізнятися від конкурентів.

Просування

Час познайомитися з аудиторією та підкорити серця клієнтів. Для цього починається довга та кропітка робота з майданчиками комунікації — сайтом, соцмережами, офлайн-заходами — і з рекламою в різних каналах. Команда професіоналів на цьому етапі сильно збереже ваш бюджет та прискорить просування.

Приклади успішних українських брендів

Якщо ви вже подумали, що брендинг — занадто довго, дорого, важко і взагалі не для вас, то ні. Просування бренду в Україні цілком реальне, а аудиторія лояльна саме до локальних продуктів. Приклади успішних брендів для натхнення:

  1. Ruslan Baginskiy

Бренд Руслана Багінського увійшов у десятку українських брендів, відомих за кордоном.

  1. MAMASH

Бренд люксової косметики MAMASH створює продукти, у які закохуєшся за зовнішність і потім уже зацінюєш багатий внутрішній світ

  1. G.BAR

Мережа салонів краси G.Bar — одна з найпопулярніших франшиз, яка створила навколо себе ком’юніті дівчат в Україні, Європі і США. Цілий всесвіт, де все продумано до дрібниць — від філософії до кольорів та голосу бренду.

  1. Guzema

Український бренд Guzema починався, як особисте захоплення засновниці. Але пристрасть до своєї справи та вдалий інтернет-брендинг зробили його всесвітньо відомим.

 

Замість підсумків

Команда креаторів та сенсотворців RGB IDEA GROUP — не творчий гурток, ми створюємо брендинг, який працює. Трансформуємо ідеї в комплексні рішення для масштабування брендів. Кожен проєкт насамперед наповнюємо глибинними сенсами, що ґрунтуються на реальній аналітиці та досвіді.

Поділитись статтею з друзями

Share the article with friends

Не хочете ризикувати?
Проводьте дослідження бізнесу, споживачів та ринку.

Пишіть нам, щоб розпочати співпрацю зі стратегами RGB Idea Group.

Почати співпрацю

Не хочете ризикувати?
Проводьте дослідження бізнесу, споживачів та ринку.

Пишіть нам, щоб розпочати співпрацю зі стратегами RGB Idea Group.

Start work together

Ще Цікаве

More interesting