Обговорити проєкт
No items found.
25.9.2024

Психологія кольору: як вибір кольору впливає на сприйняття вашого бренду

Психологія кольору допомагає вибрати палітру, яка підсилює бренд, формує правильні асоціації та стимулює клієнтів до покупки

Психологія кольору: як обрати палітру, що розповість про сенси вашого бренду

Психологія кольору — це не лише про красу і готові палітри з Pinterest. Це можливість непомітно нашепотіти клієнту про ваші переваги та цінності та підштовхнути до покупки. Маркетологи та дизайнери креативної команди RGB IDEA GROUP  використовують її, щоб обрати фірмовий колір, сформувати асоціації з вашим брендом, зробити його впізнаваним в натовпі конкурентів, керувати емоціями та поведінкою людей — так, ми змусимо їх закохатися. 

“А можна якусь практичну інформацію?” — якщо ви так подумали, то скоріше читайте далі. Зараз розповімо, як саме використовують колір у психології та дамо декілька порад.

Дорогий чи дешевий — видно з першого кольору

Кожен продукт має свої характеристики та риси, які можна передати забарвленням. Для цього варто знати асоціації з кольорами в психології і як вони впливають на клієнтів. Наприклад, за даними досліджень Review 42, 42% людей пов’язують чорний з преміальною якістю, а 26% думають про помаранчевий: “фу, це точно щось дешеве”.

Щоби показати, наскільки важлива психологія кольору в маркетингу, дамо ще одну статистику, бо хто ми, щоб сперечатися з цифрами:

  • у 90% випадків на перше враження впливають лише кольори,
  • відтінок впливає на 85% рішень про покупку.
  • кольори підвищують впізнаваність бренду на 80%.

Вражає, правда?

Ці дані доводять, що перед створенням логотипа чи айдентики важливо знайти глибокі цінності та сенси бренду, а потім дослідити, що означають кольори в психології та які відтінки відображатимуть переваги саме вашого бізнесу.

Основи психології кольору

Відтінок фарб може змінювати настрій людини, сприяти бажанню купувати, збільшувати довіру до компанії і навіть викликати голод, як запах “Львівського круасана”. Або зіпсувати враження.

Ми в агенції використовуємо цю магію, щоб сформувати чітку асоціацію “колір = бренд”. Люди впізнаватимуть ваш відтінок в помаді на губах дівчини у метро, в кольорі гарячої кукурудзи на пляжі, в смужках на піджаку проджекта. Це, наче шлейф від парфуму — підсвідоме нагадування про ваш бренд.

Тепер серйозно: психологія кольору в маркетингу та брендингу

Психологія кольорів у дизайні пояснює вплив кожного відтінку на людину і виділяє два основні тони:

  • Теплі — жовтий, червоний, помаранчевий, червоно-фіолетовий, коричневий. Психологія теплих кольорів пов’язана з енергією, теплом, динамікою, швидкістю. 
  • Холодні — зелений, синій, блакитний, фіолетовий. Психологія холодних кольорів демонструє протилежний ефект — асоціацію зі спокоєм, стабільністю, масштабом, довірою.

Це база, тож не затримуємося.

Бренди та палітра: розбираємо відомі кейси та популярні кольори

Фіолетовий

Фіолетовий колір у психології асоціюється з владою, додає відчуття належності до вищого класу. Фіолетовий створює творчу й навіть містичну атмосферу. Це відтінок із жіночною нотою, тому його обрали творці романтичних фільмів та молочного шоколаду. Хоча, хто не любить шоколад?

Помаранчевий

Помаранчевий колір у психології — це енергія, творчість, молодість, веселощі для сміливих креативних брендів. Ним не варто зловживати: за статистикою Review 42 цей колір не подобається 29% людей і здається дешевим. Та це не зупинило Харлей, тож щодо “дешевого” можна посперечатися.

Синій

Синій колір у психології та маркетингу — це про масштаб, стабільність, надійність. Він часто асоціюється з державними установами та нудною формою провідника в потязі. Проте синій викликає довіру та відчуття безпеки, йому надають перевагу компанії, пов’язані зі збором даних, медициною та фінансами.

Червоний

Червоний колір у психології асоціюється з енергією, силою, пристрастю та хвилюванням. Привертає увагу і створює відчуття невідкладності, його використовують для кнопок із закликом та в акційних пропозиціях. Але будьте уважні: червоний має стійкий зв’язок з попередженням про небезпеку, забороною, гнівом.

Жовтий

Жовтий колір у психології — це щастя, оптимізм, молодість, теплота для відкритих дружніх брендів. Але психологія кольору для лого не тільки про асоціації, а ще і про комфорт користувачів, тож заспокойте яскравий жовтий іншими відтінками, щоб логотип легше зчитувався.

Зелений

Зелений колір у психології говорить про життя. Створює відчуття спокою, здоров’я, відпочинку, надії. Це вдалий вибір кольору для бренду екотоварів, що піклується про природу, а його працівники п’ють матчу на кокосовому. Також зелений про розвиток, тому популярний серед банків і технологічних стартапів.

5 кроків, щоб вибрати палітру для вашої айдентики

Ви вже розібралися, що таке психологія кольорів у маркетингу та брендингу. Але щоб обрати палітру, яка відгукнеться клієнтам, приверне увагу та працюватиме на репутацію компанії, треба краще познайомитися з вашим бізнесом:

  • описати переваги та індивідуальність проєкту,
  • дослідити уподобання та погляди цільової аудиторії,
  • зробити аналіз конкурентів та лідерів ринку,
  • обрати основні кольори для впізнаваності,
  • врахувати особливості всіх платформ та носіїв.

Розгляньмо детальніше кожен пункт.

Визначте місію та сенси 

RGB — агенція сенсотворців, тож ми завжди за те, щоб починати з цього пункту. Опишіть характер вашого проєкту так, наче він людина. Які риси та якості йому властиві? Які асоціації хочете викликати та яку репутацію мати? Далі оберіть відтінки, які пасуватимуть вашій компанії.

Дослідіть аудиторію

Не забувайте про особливості ринку, на якому працюєте: психологія кольорів в Україні може відрізнятися від сприйняття відтінків в інших країнах. Ви ж чули, що білий — не мінімалізм, а лікарня, синій з червоним — не Pepsi, а АТБ. Тож не нехтуйте місцевими дослідженнями.

Проаналізуйте конкурентів

Аналіз конкурентів допоможе зрозуміти тренди у вашій галузі, побачити, до яких кольорів звикли користувачі, та обрати відтінки, які виділять вас серед конкурентів, щоби не бути черговим зеленим банком на вулиці.

Визначте основний колір

Якщо ви зробили попередні кроки і вже розумієте значення кольорів у психології, то час визначитися з основною палітрою та почати програмувати клієнтів: вас впізнаватимуть за поєднанням кольорів, яке буде підсвідомо асоціюватися з компанією.

Адаптуйте палітру для всіх платформ

Готово! Використовуйте обрані відтінки на сайті, у соцмережах, на вивісках та пакуванні. Щоб не зробити собі підставу, переконайтеся, що на папері палітра відображена так само як на електронних носіях.

Приклади впізнаваних фірмових палітр

Чи впізнаєте ви ці бренди лише за відтінком?

Психологія кольорів для бренду працює для цих компаній десятки років, робить їх впізнаваними: в будь-якій країні без знання мови ви знайдете місце, щоб випити еспресо тонік, поласувати картопелькою або фрикадельками, чи зробити романтичну пропозицію. Незмінна палітра транслює переваги та індивідуальність.

А тепер перевірте, кольори яких компаній ви впізнали:

  1. IKEA
  2. Starbucks
  3. McDonalds
  4. Tiffany & Co

Висновок

Якщо ви будуєте сильний бренд, про який будуть говорити, то креативна агенція RGB IDEA GROUP — місце, де ми зберемо врожай ваших сенсів, а теорія кольору бренду — інструмент, що допоможе апетитно їх подати. Щоб клієнт відчув: “Це для мене. Хочу. Загорніть два”.

Поділитись статтею з друзями

Share the article with friends

Не хочете ризикувати?
Проводьте дослідження бізнесу, споживачів та ринку.

Пишіть нам, щоб розпочати співпрацю зі стратегами RGB Idea Group.

Почати співпрацю

Не хочете ризикувати?
Проводьте дослідження бізнесу, споживачів та ринку.

Пишіть нам, щоб розпочати співпрацю зі стратегами RGB Idea Group.

Start work together

Ще Цікаве

More interesting